Αθήνα
Ηλιοφάνεια
23°C
 

Αυτός είναι ο Νο. 1 παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου

Ο καρκίνος του στομάχου, γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου, είναι μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει πρόσφατα περισσότερους από 26.000 ασθενείς κάθε χρόνο. Συχνά συλλαμβάνεται στα τελευταία της στάδια, θεωρείται μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ένας παράγοντας κινδύνου – μια κοινή υποκείμενη πάθηση που έχουμε πολλοί από εμάς – θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης έλκους και γαστρικού καρκίνου. Αντιμετωπίζοντάς το, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου και γιατί ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου που οι άνθρωποι αγνοούν, προειδοποιούν οι γιατροί.

Ο γιατρός και ο ασθενής μιλούν
Shutterstock

Ο καρκίνος του στομάχου ξεκινά τυπικά στην επένδυση του στομάχου, «όταν ένα κύτταρο στο στομάχι αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του», εξηγεί η Mayo Clinic. “Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να αναπτυχθεί γρήγορα και να συνεχίσει να ζει όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Τα συσσωρευόμενα κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να εισβάλει και να καταστρέψει τον υγιή ιστό. Τα κύτταρα μπορούν να σπάσουν και να εξαπλωθούν (να κάνουν μετάσταση) σε άλλες περιοχές του σώματος», λένε οι ειδικοί τους.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη γαστρίτιδα και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου. Επιπλέον, ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Αυτά περιλαμβάνουν το κάπνισμα, καθώς και μια δίαιτα που είναι πλούσια σε αλμυρά ή καπνιστά τρόφιμα ή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.

Άνδρας που μιλά στον γιατρό για τον έλεγχο για διαβήτη
Shutterstock

Αν και οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, ένας παράγοντας θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει. Η μόλυνση με τα βακτήρια Ελικοβακτήριο του πυλωρού (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού) «είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου, ο οποίος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως». εξηγεί μια μελέτη του 2010 στο περιοδικό Κριτικές Κλινικής Μικροβιολογίας (CMS).

Έχοντας ένα ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού Η μόλυνση δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε απαραίτητα καρκίνο του στομάχου ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Στην πραγματικότητα, «περίπου το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού» έχει αποικιστεί από αυτό το γαστρικό βακτήριο, λέει η μελέτη, και μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσει καρκίνο του στομάχου.

Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη συγκεκριμένη μόλυνση από μόνο του. “Μια φορά ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποικίζει το γαστρικό περιβάλλον, επιμένει για όλη τη ζωή του ξενιστή, υποδηλώνοντας ότι η ανοσολογική απόκριση του ξενιστή είναι αναποτελεσματική στην εκκαθάριση αυτού του βακτηρίου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Γυναίκα ασθενής με κοιλιακό άλγος που κάνει ιατρική εξέταση με γιατρό για ασθένεια από καρκίνο του στομάχου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πυελική δυσφορία, δυσπεψία, διάρροια, GERD (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
iStock

Σε όσους εμφανίζουν καρκίνο που προκύπτει από μια ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μόλυνση, οι ειδικοί λένε ότι συχνά φταίει η φλεγμονή. «Η όλη διαδικασία του κινδύνου καρκίνου του στομάχου σχετίζεται με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια φλεγμονή», γράφει Πάτρικ Λιντς, MD, γαστρεντερολόγος στην Εσωτερική Ιατρική στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. “Με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, έχετε μια μόλυνση, η οποία προκαλεί φλεγμονή, μετά επούλωση και μετά περισσότερη φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο κύκλος συνεχούς κυτταρικής αναγέννησης μπορεί να οδηγήσει σε λάθη που οδηγούν σε καρκίνο».

«Η πλειοψηφία των αποικισμένων ατόμων αναπτύσσει συνυπάρχουσα χρόνια φλεγμονή», η CMS επιβεβαιώνει η μελέτη, σημειώνοντας ότι «η μακροχρόνια μεταφορά του ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την περιοχή».

Για περισσότερα νέα για την υγεία που αποστέλλονται απευθείας στα εισερχόμενά σας, εγγραφείτε στο καθημερινό μας ενημερωτικό δελτίο.

Άτομο που πλένει τα χέρια του σε έναν νεροχύτη
Shutterstock

Πολλά πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας (ειδικά όταν ετοιμάζετε φαγητό), η διατήρηση της σωστής διατροφής για την πρόληψη της αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, λένε ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας της Αριζόνα.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, πόνος στο στομάχι, φούσκωμα ή επίμονη επιθυμία για ρέψιμο, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Εάν διαγνωστεί, ο γιατρός σας θα συζητήσει πιθανούς κύκλους θεραπείας, οι οποίοι μπορεί να αποτελούνται από αντιβιοτικά, αναστολείς οξέος και αναστολείς ισταμίνης.

Κοινοποίησε το

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ